Aloja Vera Stabilizacija i Prerada

 

Kao sto je slucaj kod vecine prirodnih preparata i njihovih sokova, i stabilnost Aloe Vere je ogranicena, sto u znatnoj meri ogranicava i rok trajanja na svetskom trzistu. Zbog nestabilne prirode mikroorganizmi je razgradjuju, odnosno unistavaju.

Krajem cetrdesetih i pocetkom pedesetih godina zapoceti su eksperimenti sa “stabilizacijom” aloje, a kao rezultat tih istrazivanja aloja se moze prenositi in a druge prostore, kao i da se pusti na trziste. Nakon odgovarajuce stabilizacije proizvod se mogao pustiti u trgovacku mrezu potrosacima kozmetike, prehrambene i farmaceutske industrije.

Sagledavsi ovaj problem i procenjujuci njegov znacaj kompanija FOREVER LIVING PRODUCTS (FLP) je posle 12 godina istrazivanja, uz saradnju poznatih laboratorija, uspela da izradi najdelotvorniji stabilizacioni postupak. 1978. godine je ovoj kompaniji uspelo da proizvede, do danasnjeg dana najdelotvorniji, 100% stabilizovan sok iz Aloe Vera gela, cime je u potpunosti sacuvan sastav ove biljke. Zahvaljujuci tome se od 1980. godine Aloe Vera moze isporucivati u sve delove sveta bez opasnosti da njeno lekovito dejstvo izgubi na intenzitetu.

Ovu biljku, FLP, uzgaja na vise stotina hiljada hektara, na plantazama u dolini reke Rio Grande u Americi, u Meksiku i Dominikanskoj Republici. Svake godine shodno povecanju potraznje, kompanija siri svoje plantaze duz nepreglednih pustinjskih prostranstava Teksasa i Meksika.

Svoj maksimum biljka dostize sa sest godina starosti. Radnici rucno odsecaju listove ispod nivoa gela, tako da do momenta prerade celokupna kolicina gela ostane u listu. Obicno se koriste samo spoljasnji listovi: svakih 5-8 nedelja sa biljke se skida 3-5 listova.

Nakon branja listovi se u roku od dva sata transportuju do pogona gde se svaki list rucno pere, zatim cedi is a dodatkom prirodnog stabilizatora, dobijenog iz soka papaje, flasira i hermeticki zatvoren transportuje sirom sveta.

Ovaj jedinstveni nacin stabilizacije, bez tretiranja visokom temperaturom ili suvisnim filterima, agesivnim konzervansima … , omogucava ocuvanje esencijalnih supstanci u sastavu gela, kao sto su polisaharidi ili enzimi. Sada se slobodno moze reci da je gel koji se nalazi u nasoj flasi podjednako vredan kao i sveze ubran list.

Princip stabilizacije je iskljucivo vlasnistvo kompanije, patentiran i zasticen u celom svetu.

Program proizvoda kompanije FLP ukljucuje i vrhunski kvalitetan med koji se sakuplja na visoravnima Arizone (Nacionalni park). FLP u svom radu koristi iskljucivo prirodna djubriva. Vlasnik kompanije Rex Maughan licno uzima aktivno ucesce u ekoloskom pokretu.

Danas, posle 30 godina rada i razvoja proizvodi FLP-a su prisutni u 125 zemalja sveta, a preko 8,75 miliona ljudi radi na njegovom plasmanu, dok se broj zadovoljnih korisnika procenjuje na sto miliona. Najveci korisnici FLP proizvoda su Japan i Nemacka koji ih koriste vec 25 godina. Kompanija FLP drzi 92% ukupne proizvodnje, prerade i prometa Aloe Vere.

Proizvodi FLP poseduju KOSHER sertifikat kvaliteta, potom ISLAM sertifikat koji dozvoljava primenu ovih proizvoda u islamskim zemljama. Najvaznija je ipak potvrda kvaliteta Medjunarodnog Naucnog Saveta Aloe (IASC), ciji znak nosi svaki proizvod kao garanciju da je u njemu najkvalitetnija Aloe na svetu, te da se sastav i kvalitet svakog proizvoda svakodnevno kontrolise.