Aloja Vera Karakteristike i Opis

 

Poznato je oko 300 podvrsta aloje, od kojih samo nekoliko poseduje lekovita svojstva, ali se kao pravi istinski eliksir koristi samo Aloe vera ili Aloe Barbadensis Miller. Aloe Vera ili prava aloja je upravo ona koja je najlekovitija od svih iz svog roda.

Botanicar Miller je ovu biljku pronasao na ostvu Barbados i klasifikao je pod imenom Aloe Barbadensis Miller.

Na nasem podrucju se najcesce srece Aloe Arborescens, jedna od lekovitih vrsta aloje. U nasem narodu postoji samo nekoliko recepata za spravljanje lekovitog napitka od ove aloje i koriste se u borbi protiv raka. Medjutim, zbog mlevenja celog lista i potapanja u alkohol (vino ili blazu rakiju) sa ciljem ocuvanja, napitak ne daje zeljene rezultate, buduci da alkohol unistava veliki broj lekovitih sastojaka ove biljke.

Aloe Barbadensis Miller, ima sabljaste, spicaste listove, sa testerastim ivicama, koji po obliku podsecaju na ruzu izraslu iz zemlje. Iz sredine ruze raste cvetna drska koja se zavrsava u vidu zutog ili crvenkastog cveca. Aloja spade u porodicu ljiljana, a cvet koliko – toliko podseca na cvet istocnog ljiljana.

Potpuno razvijena biljka je u proseku visoka od 75-120 cm ii ma 12-15 listova. Listovi su siroki, na najsirem delu su 10-13 cm, a uobicajena tezina u potpunoj zrelosti je 0,7-1,5 kg. Na dimenzije listova utice vise parametara kao sto su vrsta (kvalitet) tla, vremenske prilike, kao i drugi spoljasnji faktori.

Na plantazama juznog Teksasa, na podrucju doline reke Rio Grande, sadnice aloje se sade u redove udaljene 60-70 cm jedan od drugog, a medjusobna udaljenost biljaka je 40-50 cm. Postupak sadjenja se obavlja preko “klinaca” ili ”lutaka”, naime, tako se nazivaju delovi koji izrastaju oko “biljke-majke”. Ovi “klinci” se presadjuju kada dostignu visinu od 30-40 cm. Navedeni razmaci medju biljkama omogucavaju modern motorizovanu obradu (traktorima) i “berbu” , odn. skupljanje listova i blagovremen transport kamionima.