Aloja Vera Danas

 

Čitav svet danas zna za Aloe Veru zbog njenog prisustva u mnogim popularnim kozmetickim proizvodima. Iako Aloe Vera nije medicinski ustanovljen terapeutski preparat, postoje brojni izvestaji moci Aloe Vere u lecenju raznih bolesti. U danasnje doba je na svih pet kontinenata sa pravom stekla ime cudotvorne biljke. Amerikanci i Rusi je cene jer neutralize posledice stetnog zracenja i zbog toga je kao preventive koriste na mnogim klinikama kao dopunu RTG terapije zracenjem. Strucnjaci koji se bave istrazivanjem nazivaju je doktorom 21. veka jer je dokazano njeno izvanredno lekovito delovanje kod ozbiljnih i tesko izlecivih bolesti.

Aloja raste u drzavama Juzne, Istocne i Zapadne Afrike, zemljama koje se granice sa Sredozemnim i Crvenim more, kao u Indiji, ostrvima u Indijskom Okeanu i Kini, a u istim ovim zemljama je i uzgajaju. Osim navedenih teritorija, Aloe raste in a ostrvima Karipskog mora, npr. Dominikanskoj republici, Arubi, Barbadosu i dalje u Severnoj Americi u Teksasu, Kaliforniji, Arizoni i Meksiku.

Danas se aloja moze naci na Havajima, kao i Juznoj i Srednjoj Americi. Aloja uspeva i u najtoplijem tropskom pojasu, ali ne opstaje na podrucjima gde vladaju niske temperature (ispod 0 stepeni C) u toku duzeg vremenskog perioda.

Na spanskom Aloe se naziva Savila, na sanskritu Chrita-Kumari, kineskom Lu-Hui, portugalskom Erva Barbadosa, u Indiji je poznata kao Musabbar, u Jamajci single bingle, japanski naziv je isha-irasu (znaci lekar nije potreban), na vijetnamskom lo hoi, malezijskom Lydia byah (tetkin jezik ili krokodilski jezik), a na grckom, latinskom, italijanskom, nemackom, ruskom, francuskom i havajskom Aloe.